ItalianoJedzenie

Tagliatelle z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami

autor Żona Luty 9, 2016 0 komentarzy
IMG_0388
Dziś mam dla was wpis szybki, ale pyszny. Od jakiegoś czasu szukam urozmaicenia w naszym rodzinnym makaronowym menu. Choć makaron uwielbiamy wszyscy (poza Filipem, który uwielbia tylko czekoladę), to jednak trzy dania, które jemy zazwyczaj, już nam się trochę znudziły. Tym razem zrobiłam ukłon w stronę Klary, która uwielbia ryby i oliwki i wyszperałam przepis, który jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny.

Ja osobiście nie przepadam za łączeniem oliwek z rybą. Zazwyczaj unikam takich związków w sałatkach czy na pizzy, a tym razem byłam bardzo mile zaskoczona. Być może to zasługa moich ukochanych oliwek kalamata, ale od tej pory, kiedy myślę o tym daniu, leci mi ślinka. Także miałam wątpliwości odnośnie użycia anchois – nie jestem w stanie zjeść ich samych ze względu na ich intensywny smak i słoność, ale w tym przypadku zupełnie mi nie przeszkadzały, wydawały się idealnie dopełniać całość. Kolejnym razem też byłam zadziwiona jak wspaniale natka pietruszki pasuje do dań rybnych. I pomyśleć, że jako dziecko jej nie cierpiałam!

Jeśli szukacie urozmaicenia piątkowego menu, to danie nada się do tego wspaniale, szczególnie, że jest naprawdę bardzo sycące.

IMG_0386
IMG_0387
Składniki na 4 porcje:

10 łyżek oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki
100g oliwek kalamata w zalewie, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
5 filecików anchois w oleju, osączonych i posiekanych
10 pomidorów koktailowych, poćwiartowanych
1/2 łyżeczki chili w płatkach (ja dodaję odrobinę pasty Sambal Oelek – dopasujcie sami ostrość do waszych upodobań, ja daję minimalnie, ze względu na dzieci)
200g tuńczyka w oleju w kawałkach (tuńczyk w sosie własnym nie będzie nawet w połowie tak smaczny), osączony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ok 300g makaronu tagliatelle (mniej więcej 3 gniazdka na osobę – oryginalnie w przepisie było 500g linguine, ale nie są tak powszechnie dostępne)
Sól do smaku

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, oliwki i anchois i podsmażać przez minutę.
2. Dodać pomidory, chili i podgrzewać dalej przez 2 minuty.
3. Wrzucić tuńczyka oraz natkę, lekko posolić i mieszać przez minutę. Odstawić na bok.
4. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do tego samego garnka. Odstawić na mały ogień.
5. Dodać sos z patelni do makaronu i dokładnie wymieszać, aby smaki się połączyły.
6. Podawać na gorąco. NIE posypujemy tego dania serem ;)

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Włoskie dania makaronowe” Gino D’Acampo.

Drugi dzień z rzędu makaron... #makaron #tunczyk #oliwkikalamata #anchovis #instafood #instapasta #foodporn #foodstagram #lovefood

p.s. Przy okazji, tagliatelle wymawia się taliatelle – od włoskiego tagliare, czyli kroić, linguine wymawiamy lingłine – co po włosku oznacza języczki ;)

Może ci się też spodobać