ItalianoJedzenie

Spaghetti carbonara ze szparagami

autor Żona Maj 20, 2016 0 komentarzy
IMG_0684
Zaszalałam wczoraj i kupiłam szparagi. Sezon nie sezon – drogie są cholery. Ale od dawna mam na nie chrapkę, a widok tych wszystkich warzyw na stoisku mojego ulubionego warzywniaka zawsze sprawia, że robię się głodna. Czemu by nie zjeść szparagów na lunch? Może w końcu zjemy je w klasycznej wersji z sosem holenderskim? No to kupiłam.

Nie zjadłam ich ani na lunch, ani z sosem holenderskim. Przeglądając internet w poszukiwaniu przepisu na sos holenderski, znalazłam przepis na carbonarę ze szparagami. Boczek miałam w lodówce, jajka też. Spaghetti to u mnie w domu produkt podstawowy, tak samo jak parmezan. Ok – pomyślałam – będzie carbonara. I nie na lunch a na kolację.

IMG_0681

Carbonarę robiłam już kilka razy, ale nie jestem jej wielką fanką. Okazało się jednak, że z dodatkiem zielonego składnika (szparagów czy zielonego groszku) jest naprawdę świetnym daniem! Jednego tylko składnika zabrakło mi z oryginalnego przepisu – a jestem pewna, że z tą nieszczęsną natką pietruszki byłaby jeszcze lepsza!

Carbonara z zielonymi szparagami (2 sycące porcje)

10 zielonych szparagów
4 plastry surowego wędzonego boczku
2 jajka
30g parmezanu (lub pecorino romano lub grana padano)
200g spaghetti (100g makaronu na jedną osobę)
natka pietruszki, sól, pieprz

IMG_0682

  1. Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. W tzw. międzyczasie szparagi myjemy i pozbywamy się końcówek – wystarczy złamać szparaga a on zawsze złamie się w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów często są zdrewniałe i niezbyt smaczne ;) Główki odkrajamy (możecie zostawić kilka centymetrów łodygi), a łodygi tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  3. 4 plastry boczku kroimy w kostkę.
  4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy 2/3 startego sera.
  5. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy lekko boczek, dodajemy szparagi, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i wszystko podsmażamy jeszcze kilka minut.
  6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z boczkiem i szparagami, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy jajko i mieszamy, aż jajko się zetnie i utworzy się gęsty kremowy sos.
  7. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.

Smacznego! ;)

ps. Przepis wzięłam z Kwestia Smaku

IMG_0685

Może ci się też spodobać