Jedzenie

Pesto alla genovese

autor Żona Maj 23, 2015 3 Komentarzy
20150522_111952000_iOS
Pesto genueńskie, zielone pesto, pesto z bazylii – jeden z najbardziej klasycznych sosów w kuchni włoskiej. Nie ma prostszego dania niż wymieszać ugotowany makaron z pesto i posypać startym serem. Szczególnie, że sos pesto jest dostępny do kupienia niemal w każdym sklepie.

Ja zachęcam was jednak, żebyście zrobili ten sos sami, bo będzie o niebo lepszy niż ten kupiony. Wypróbowałam wiele różnych kupnych sosów pesto i żaden nie był nawet w połowie tak dobry jak domowy. A zrobienie domowego pesto zajmie wam 5 minut.

Składniki na 3-4 porcje (w zależności od ilości bazylii)

Pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
Garść orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
ok. pół szkl. oliwy z oliwek
Duża garść tartego parmezanu lub innego twardego sera (grana padano, pecorino romano)

Przygotowanie:

1. Ugotujcie makaron.
2. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotujcie sos, czyli po prostu zblendujcie wszystkie składniki. Możecie orzeszki pinii i ser dodać pod koniec blendowania, jeśli nie chcecie, żeby za bardzo się rozdrobniły. Na koniec posólcie do smaku i skropcie sos odrobiną soku z cytryny.
3. Odcedźcie makaron i wymieszajcie z pesto. Możecie posypać startym serem.

pesto01

Z czym to się je?

Makaron – nadaje się prawie każdy, możecie robić ze świderkami, z penne i spaghetti. Ja najbardziej lubię ze spaghetti.
Mięso – możecie podsmażyć na patelni kawałki piersi kurczaka, krewetki lub pokrojony w kosteczkę boczek i dodać do makaronu. Ja najbardziej lubię z krewetkami lub boczkiem.
Na zimno – jako sos do pomidorów lub do sałatki Caprese (proszę, wymawiajcie to: KAPREZE).

Co jeszcze warto wiedzieć?

Ja dodaję do miksowania jeszcze kilka (4-5) listków mięty. Sos zyskuje wtedy świeży miętowy posmak.

Pesto możecie przygotować sobie w większej ilości i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Można też włożyć w słoiczki i zawekować. Wtedy będziecie mogli przechowywać je dłużej.

Moja ulubiona wersja makaronu z pesto: spaghetti z pesto i smażonymi krewetkami.

Moja ulubiona wersja makaronu z pesto: spaghetti z pesto i smażonymi krewetkami.

Może ci się też spodobać