Jedzenie

Panna cotta z truskawkami

autor Żona Czerwiec 15, 2015 0 komentarzy
DSC05504
Dziś mam dla was jeszcze jeden klasyczny włoski deser. Niesamowicie prosty i nieskomplikowany w przygotowaniu. Do tej pory udało mi się go unikać zamawiając deser w restauracji właśnie dlatego, że zawsze wydawał mi się zbyt prosty. Nie doceniłam jego wspaniałej kremowej konsystencji i smaku powstałego z klasycznego połączenia śmietany i wanilii.


Panna cotta zaskoczyła mnie dwa razy. Po raz pierwszy, kiedy okazało się, że jest to w sumie bardzo prosty i mało pracochłonny deser. Drugi raz zaskoczyła mnie jej konsystencja. Spodziewałam się czegoś w rodzaju śmietankowej galaretki, a otrzymałam coś między musem a budyniem. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego deseru jest wyłożenie go z formy na talerzyk ;)

Zawsze kiedy myślę o truskawkach, niemal natychmiast pojawia się w głowie skojarzenie z panna cottą. Sezon truskawkowy w pełni, więc już od kilku tygodni chodziło mi po głowie, żeby zrobić ten deser, zwłaszcza że jest doskonały na takie letnie temperatury. W końcu udało mi się go zrobić w niedzielę, ale zjedliśmy go tak późno, że nie zdążyłam zrobić mu żadnej fotki. Jedyne co udało mi się sfotografować, to specjalna wersja panna cotty dla Klary – w kolorze różowym ;)

Jeśli sezon na truskawki minie, podawajcie panna cottę z mrożonymi truskawkami (oczywiście rozmrożonymi i zmiksowanymi) lub z innymi sezonowymi owocami (zamierzam sprawdzić, jak będzie smakować z malinami i jagodami – a Klara chce wypróbować więcej barwników, nie tylko różowy ;) ).

Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu „gotowana śmietana”. I pamiętajcie wymawiając o wszystkich podwójnych literkach ;)

DSC05511

Składniki:

500ml śmietanki 30%
50g cukru pudru
1 laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny

Owoce na mus i do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozkroić laskę wanilii i usunąć z niej ziarenka.
2. Do sporego rondelka wlać śmietanę, dodać ziarenka wanilii i pozostałą laskę oraz cukier puder. Powoli zagotować, a potem gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut, pilnując, żeby śmietana nie przywarła do dna.
3. Żelatynę zalać ok 2 łyżkami zimnej wody i odstawić aż się namoczy.
4. Śmietanę zdjąć z garnka, wyjąć laskę wanilii, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i przelać do foremek. (Używam kokilek lub filiżanek). Schładzać w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawać z musem owocowym.

Dobre rady:
Aby ziarenka wanilii nie zgromadziły się na dnie i żeby konsystencja deseru była jednolita należy schładzać deser stopniowo. Najpierw cały rondelek chłodzić w kąpieli lodowej często mieszając, aż śmietana zacznie gęstnieć. Dopiero wtedy należy przelać ją do form i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Aby wyjąć panna cottę z formy, należy najpierw formę zanurzyć w gorącej wodzie na kilka-kilkanaście sekund.

Przygotowując panna cottę opierałam się na przepisach z mojewypieki.com i domowe-wypieki.pl

Może ci się też spodobać