Jedzenie

Jak zrobić najlepszy na świecie miso ramen w domu

autor Żona Styczeń 19, 2016 8 Komentarzy
IMG_1324

Od dawna jesteśmy fanami kuchni japońskiej. Niestety do niedawna mogliśmy jej posmakować tylko w barach i restauracjach sushi, które zresztą uwielbiamy. Dla większości z nas kuchnia japońska właśnie na sushi się kończy, ale na szczęście nie jest to prawda ;) Długo czekaliśmy na dobrą restaurację z ramenem w Warszawie, śledziliśmy recenzje nowych, od czasu do czasu niektóre miejsca sami testowaliśmy, aż w końcu postanowiliśmy sobie go zrobić sami. We własnym domu. I to był strzał w 10!

Co to jest ten ramen?

Ramen, to coś w rodzaju zupy na bazie rosołu z pszennym japońskim makaronem i mnóstwem dodatków. Ramen został wymyślony w Japonii w latach 60 poprzedniego wieku, ale tak naprawdę pochodzi z Chin. Najważniejszymi składnikami w ramenie są makaron i zupa.

Do ramenu używa się pszennego makaronu w formie nitek, ciut grubszych niż zwyczajne spaghetti, najlepiej świeżego. Nie próbujcie nawet szukać takiego makaronu w sklepach z orientalną żywnością – świetnym zamiennikiem jest zwyczajne spaghetti ugotowane z sodą oczyszczoną, która nadaje makaronowi specyficzny smak.

Zupy w ramenie mogą być różne i zależą od tego, czego użyje się do przygotowania bazy (wieprzowiny, kurczaka czy wodorostów) oraz od użytych przypraw (sos sojowy, pasta miso, sól).

Ten przepis używa pasty miso i zazwyczaj taki ramen podaje się pikantny, co nam akurat bardzo odpowiada.

To się wydaje skomplikowane…

Tak, macie rację – wydaje się! Tak naprawdę, najbardziej skomplikowaną rzeczą, jaką będziecie musieli zrobić, to skompletować wszystkie składniki. Nie powinno być z tym większego problemu, a w razie czego, łatwo znaleźć zamienniki, bez szkody dla smaku. Sam ramen przygotowuje się całkiem szybko i jest to danie z gatunku tych, co to same się robią. Więcej czasu zajmie wam przygotowanie dodatków, ale możecie zrobić je też w wersji dla leniwych – to zależy od was :)

Co będzie potrzebne na Miso Ramen?

Jeśli chcecie ramen na wypasie, to powinniście dzień wcześniej zacząć od przygotowania Yakibuty.

Yakibuta

Potrzebne będzie:

700g-900g schabu (w zależności od wielkości waszych brzuchów)
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki sake (alkohol na bazie ryżu, można go kupić np. w Kuchniach Świata)
1/2 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
4-5 grubych plastrów świeżego imbiru
1 ząbek czosnku

Wieczorem, dzień przed zrobieniem ramenu, zwiążcie schab nicią do wędlin, włóżcie go do foliowego worka, wlejcie sos sojowy i sake, dodajcie cukier, imbir i rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko wymieszajcie, żeby składniki się połączyły i żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Włóżcie do lodówki na całą noc.

Rano wyjmijcie mięso z marynaty i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Włóżcie do żaroodpornego naczynia i pieczcie bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny przewracając je co ok. 15 minut. Od czasu do czasu polewam mięso sosem, który się zbiera w naczyniu. Marynatę możecie zlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać potem jeszcze przez kilka minut. Będzie służyć jako doskonały sos do yakibuty, jeśli będziecie mieli ochotę zjeść ją potem jako przekąskę (my zwykle mamy).

Po upieczeniu wyjmijcie mięso, żeby odpoczęło. Kiedy ostygnie, zdejmijcie nitki i pokrójcie mięso w cienkie plastry.
Yakibuta nie jest niezbędnym składnikiem. Możecie go nie dodawać, a wasz ramen i tak będzie pyszny.

Yakibuta do Miso Ramen

Yakibutę można robić z różnych rodzajów mięsa wieprzowego. Na tym zdjęciu jest łopatka wieprzowa

Yakibuta do Miso Ramen

Nam jednak do ramenu najbardziej pasuje schab

Dodatki

Warto dodatki przygotować wcześniej, bo to właśnie one są najbardziej pracochłonne.
Do ramenu możecie dodać:
– ugotowane na wpół miękko jajka (tzw. Mollet), przekrojone na pół (zwykle dajemy po 2 połówki jajka na porcję ramenu)
– Tofu pokrojone w kostkę
– Wodorosty Wakame (trzeba je na 10 minut zalać zimną wodą)
– Ziarna kukurydzy (my dajemy kukurydzę z puszki)
– Drobno pokrojoną dymkę
– Plastry yakibuty (po 2-3 plastry na osobę)

Wszystkie składniki wykładamy na duży talerz. Każdy będzie mógł sobie nałożyć tyle ile chce i czego chce. Dopiero teraz bierzemy się za gotowanie :)

Ramen

Przygotowanie ramenu można podzielić na 3 części: przygotowanie wywaru, przygotowanie zupy i ugotowanie makaronu.

Wywar

6 szklanek wody
2 zgniecione ząbki czosnku
20 g świeżego imbiru pokrojonego w plastry
Ok 225g mielonej wieprzowiny (ja daję zwykle z łopatki)
3-4 dymki
Kawałek Kombu (suszonych wodorostów) ok 8×3 cm (Kombu jest ciężko dostępne, więc możecie je zastąpić bardziej popularnymi wodorostami Wakame)

Do gotującej się wody wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy przez sito do innego garnka i stawiamy garnek z wywarem na ogień.

Zupa

Do wywaru dodajemy:
5-6 łyżek jasnej pasty miso
2 łyżki sake
1 łyżkę sosu sojowego
Płaską łyżeczkę cukru
1/4 łyżeczki pasty chili (my dodajemy Sambal Oelek)

Zostawiamy zupę gotującą się na wolnym ogniu, a w tym czasie przygotowujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy:
2 łyżki oleju sezamowego,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy.

Makaron

300g spaghetti
2l wody
2 łyżki sody oczyszczonej

Wstawiamy wodę na makaron i kiedy zacznie się gotować dodajemy sodę. Należy to robić ostrożnie, bo soda bardzo mocno reaguje z wodą. Dodajemy makaron i gotujemy, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy, przelewamy dużą ilością zimnej wody i natychmiast rozkładamy go do misek.
Zalewamy makaron zupą i dodajemy dodatki.

Makaron i dodatki jemy pałeczkami, a zupę łyżką :)

Ramen to świetne rozgrzewające i pełne smaku danie. W sam raz na takie zimowe mrozy :)

Miso Ramen

Lista zakupów na Miso Ramen

Założę się, że z tych wszystkich niezbędnych składników macie w domu zapewne tylko makaron, sodę i imbir do zimowej herbaty ;) To prawda, że zrobienie ramenu wymaga sporych zakupów, ale zapewniam was, że wystarczą wam one na długo.

 700-900g schabu
 225g zmielonej łopatki wieprzowej
 Sos sojowy (najlepiej od razu kupcie dużą butelkę)
 Butelka sake (wystarczy na bardzo długo)
 Olej sezamowy
 Pasta miso (małe opakowanie 500g wystarczy na ok 3 razy)
 Wodorosty Wakame i Kombu (jeśli macie problem ze znalezieniem Kombu możecie użyć Wakame)
 Pasta chili (np. Sambal Oelek)
 Tofu (opcjonalnie) 
 Sznurek do wędlin
 5 dymek (zazwyczaj kupujemy 2 pęczki)
 Korzeń imbiru ok 10cm długości
 Czosnek
 Kukurydza w puszce (mała puszka wystarczy)
 Cukier trzcinowy lub biały
 Jajka
 Spaghetti
 Soda oczyszczona

Prawie wszystko, czego będziecie potrzebować do Miso Ramen

Przygotowanie ramenu (bez yakibuty) – 45 – 60 minut
Liczba porcji: 4-6 (w zależności od wielkości waszych misek)

Przepis na yakibutę i miso ramen wzięliśmy ze strony Japanese Cooking 101

Może ci się też spodobać

  • A jak to zrobić w wersji bezmięsnej? Raczej opcja „nie dodawaj mięsa” nie jest dobra, bo wpłynie to na smak. No jak? :)

    • Agnieszka Krupińska

      Można zrobić wywar na bazie wodorostów (Dashi). Pominięcie wieprzowiny w wywarze powinno zadziałać ;)

      • To bym jeszcze dodał płatków drożdżowych, żeby mięsnego umami nabrało. Jego ciężko bez mięsa uzyskać. Ten patent z makaronem i sodą musimy wypróbować przy okazji :) A Dashi nie będzie miało w sobie ryby?

        • Agnieszka Krupińska

          Z tego co wyczytałam, to dashi robi się z kombu, płatków rybnych lub jednego i drugiego.

          http://www.japanesecooking101.com/ichiban-dashi-recipe/

          Moim zdaniem spokojnie można pominąć mięso w wywarze

        • Wodorosty to bardzo dobre źródło umami :) Plus sos sojowy. Myślę że możesz spróbować bez mięsa. Płatków drożdżowych nigdy nie używaliśmy to nie wiem :)

  • Serio aż 2 łyżki sody do tego makaronu? Nie łyżeczki? :)

    • Agnieszka Krupińska

      Aż sprawdziłam jeszcze raz w oryginalnym przepisie i jednak 2 ŁYŻKI. Ja chyba nigdy nie daję dwóch, mi wychodzi coś ok 2 łyżeczek.

      • Dałam całą sodę jaką miałam w domu, wyszło jakieś 1,5 łyżki, nie było źle czyli spokojnie można dawać tyle ile w przepisie :)